Iskanje po strani

Prispevki uporabnikov

Nasveti, zanimivosti

Nova znanost

Vabilo

 

Spremljanje javnega pevskega nastopa z vidika SGBKD

Glasbena šola Ljubljana Vič – Rudnik, dne 16.11.2005 ob 20h

Bila sem povabljena na javni pevski nastop v glasbeni šoli Ljubljana Vič – Rudnik, da s pomočjo SGBKD opazujem BK dogajanje med nastopom mladih pevcev.

Na odru in v prostoru za poslušalce so aktivirani skupno trije ALFA življenski žarki. Predno se je nastop začel, smo poklicali osebo X, da preveri v kakšnem stanju sta dva žarka. Oba sta bila BK nivoja E0.

Sama sem sedela na žarku med poslušalci. Žarek sam je bil zelo močan, kot oklep. Nobena motnja iz okolice me ni zmotila. Za menoj so se posedli ostali poslušalci, vendar me njihova prisotnost ni zmotila.

 

1) G. F. Händel: Piangerò la sorte mia (Giulio Cesare)

IRENA FRELIH
Mentorica: Valerija Šoster Farasin

Izvajalka nosi kar dosti nakita. Stoji 1,5 m od žarka. Vidi se da ima tremo, občasno se ji zatrese glas. Med samim petjem nima stika s poslušalci, in izgleda tako, da poje brez čustev, kot da ni pri stvari. Proti koncu me malo stiska v čelu.

 

2) A. Falconieri : Bella porta di rubini
     G. Caccini: Tu che hai le penne amore

DOMEN ANŽLOVAR
Mentorica: Valerija Šoster Farasin

Ko je prišel na oder se je postavil v žarek, se priklonil publiki, vidno se je sprostil, obraz se mu je sprostil, malo se je nasmejal. Potem se je odmaknil in stopil 1,5 m stran od žarka. Ves čas petja je imel malo povezave z žarkom, kot da bi srkal in žarka.

 

3) G. B. Bononcini: Per la gloria d'adorarvi

IDA PLEVNIK
Mentorica: Alenka Slokar Bajc

Stoji na robu žarka, in je kar zaobjeta v žarku. Od trebuha do grla se je pojavil belo zlat oblaček, ki je vse skupaj nadziral in spremljal bolj od daleč. Na publiko med petjem padajo zlato bele bleščice. Na koncu je prejela lep, dolg in močan aplavz.

 

4) L. von Beethoven: Ich liebe dich

TOBIJA CUJKATI
Mentorica: Pija Brodnik

Stal je več kot 1,5 m od žarka. Skozi pesem je izvajalec postajal vedno bolj temen. Tudi sam obraz in pogled ter izraz na obrazu je imel vedno bolj mračen. Pred publiko se je naredil kot nekakšen ščit, da ni črnina toliko prehajala nanje. Ko je odšel iz odra sploh nisem vedela kaj je pel.

 

5) A. Lotti: Pur dicesti

ANITA MEDVEŠEK
Mentorica: Alenka Slokar Bajc

(Pevka je imela cel teden pred nastopom probleme z glasom in je bil njen nastop vprašljiv. Z g. Gorencem smo bili dogovorjeni, da mu pred njenim nastopom pozvonimo po telefonu.)

Stala je na robu žarka. Žarek močno sveti in barva žarka se malo spreminja. V predelu grla in trebuha se je pojavil zlat oblak. Ta oblak se je povezal z njeno trebušno prepono, na grlo pa se je dobesedno prisesal. Ves čas njenega petja je ta oblak nadziral gibanje njene trebušne prepone in glasilk. Videlo se je dobesedno premikanje le teh. Pri njenih visokih tonih gre na publiko pravi zlat vodomet. Meni se je naježila koža. Proti koncu se je ob njej pojavila belo roza svetleča silhueta, ki ji je stala ob strani. Aplavz publike je bil dolg, glasen in močan.

 

6) G. Paisiello: Nel cor più non mi seno

LENKA GAŠPIRC
Mentorica: Valerija Šoster Farasin

Pevka nima nobene povezave. Sama izvedba pesmi je brez duše. Nekaj je odpela, pa na koncu sploh nisem vedela kaj. S publiko ni nobenega stika. Je ena izmed tistih, ki stoji daleč stran od žarka.

 

7) A. Scarlatti: O cessate di piagarmi
     S. Do Luca: Non posso disperar

PETRA MARČUN
Mentorica: Valerija Šoster Farasin

Je bolj samozavestna, kar se pozna pri sami izvedbi, mimika, glas. Kljub temu, da ima velik razpon glasu, publike ne gane. Nič se ne dogaja. Zvok ostaja v dvorani, ne pride do ljudi.

 

8) R. Simoniti: Pod brajdo

BLAŽ KLADNIK
Menotrica: Pija Brodnik

Mračna, turobna pesem. Sama spremljava je črna. Sam pevec postaja vedno bolj črn, tako kot okolica. Kar preplavi ga v črn ovoj. Dva ali trije v dvorani so črnino srkali, večina pa je črnino odbila stran.

Kot zanimivost: deklica, ki je sedela ob meni je ob poslušanju te pesmi postala zdolgočasena, okoli nje se je naredil pol meterski zlati ovoj. Tudi okoli njene sestre se je naredila zaščita, le da malo manj močna.

 

9) F. Gerbič: Kam

ŽIGA TORI
Mentorica: Alenka Slokar Bajc

Je edini, ki je ostal na žarku. Po parih sekundah se je videlo zlat žarek ki se je priklopil na njegovo glavo. Glasba, ki ga je spremljala je bila bolj temačna in težka. Razlivala se je črnina. Ko je pevec začel peti je bilo kot bi prerezal črni oblak in pokazala se je jasnina, ki se je vedno bolj jasnila. Njegov glas je deloval tako, kot da bi božal ljudi. Okoli njega so se podili rozasti oblački. Pri njegovih nogah je ves čas čepel nek oblaček, kot nek dirigent.

Zopet je bilo slišati močan aplavz publike.

 

10) B. Ipavec: Spominčica
       B. Ipavec: Božji volek

ANAMARIJA LAZAREVIČ
Menotrica: Pija Brodnik

Ni stala na žarku, vendar je bila kar svetla. Tudi glas ima lep. Vsi trije žarki so se povezali v neko zaveso.

 

11) G. B. Pergolesi: Se tu m'ami

KATJA POTISK
Mentorica: Valerija Šoster Farasin

Stoji 1,5 m od žarka. Drugače ima lep glas, a zopet ni videti povezave s publiko. Izgleda tako, kot da glas ne doseže ušes.

 

12) W. A. Mozart: Als Luise die Briefe ihres ungetreuen Liehabers verbrannte

TADEJA PUŠENJAK
Mentorica: Barbara Nagode

Dekle nima nakita. Ima lep glas. Stoji najdlje od žarka. Srčna predanost do petja jo rešuje. To se je videlo tako, da ni bilo videti povezave z žarkom, vendar je iz nje same vrelo. Nekaj nikakor ni steklo.

 

13) P. Tost: Non t'amo più

BERNARDA PLAVEC
Menotrica: Pija Brodnik

Ko je začela peti se je iz nje začelo razlivati temno v okolico. Pojavljale so se različne črne podobe. Ves čas se je močno povezovala glasba, samo besedilo in izvedba. Vsi trije žarki v prostoru so se povezali v nekakšno zavezo, ki je preprečevala razlivanje črnine v okolico. Nekateri v publiki so črnino kljub temu srkali vase. Ne glede na to, da ima odličen glas in razpon ne seže do publike.

Deklici, ki sta sedeli poleg mene sta obdani z zlatim ovojem, ki ju ščiti.

 

14) D. Cimarosa: Bel Nume che adoro

NIKA BERLIC
Mentorica: Valerija Šoster Farasin

Stoji malo stran od žarka. Ves čas petja je potekala nekakšna komunikacija po žarku, vendar je žarek postajal rdečkaste barve.

 

15) J. Pavčič: Pred durmi

UROŠ DOLŠEK
Mentorica: Alenka Slokar Bajc

Za sam predklon si je vzel veliko časa. Stal je bolj na robu žarka. Že med samim predklonom je dobil povezavo, kar se je videlo kot zlat žarek, ki je šel iz njegove glave visoko gor. Ob nežnejšemu delu (pel je bolj umirjeno in nežno) se je videlo, kot bi iz njega oz. iz žarka metalo rožice. Ob močnem glasu pa se je cel prostor popolnoma napolnil z zlato barvo. Preplavil je celotno publiko. »Prostor je bil tako poln, da je dvorana kar pokala po šivih.« Iz sebe je spravil zelo močan glas. Požel je NAJ aplavz in prišel na oder dvakrat.

 

16) G. B. Pergolesi: Se tu m'ami

HELENA ŽELE
Menotrica: Pija Brodnik

Ni bilo stika s publiko.

 

17) A. Caldara: Selve amiche

B. Ipavec: Če na poljane rosa pade

JERCA NOVAK
Menotrica: Pija Brodnik

Stoji slaba 2 m od žarka. Na sebi ima kar dosti nakita. Med petjem se je ves čas z eno roko držala za drugo oziroma je držala in vrtela prstan na svoji drugi roki in roki premikala gor in dol. Pri tem so nastajali črni oblački, ki so šli proti publiki. Ker pa je stala čisto za žarkom, je le ta črne oblačke zaustavil in preusmerili so se nazaj v njo. Pri petju visokih tonov ji je zmanjkalo glasu. Glasbena spremljava je temna.

 

18) A. Dvorák: V tak monehem srdci

H. Duparc: Chanson triste

BERNARDA PLAVEC
Menotrica: Pija Brodnik

Stoji vsaj 2m stran od žarka. Pevka je bila že enkrat na odru. Od sredine dalje je postala vidno izčrpana in je pričela močno črpati od pianistke, ki jo je spremljala na klavirju. Iz nje je vlekla še tisto nekaj svetlega, kar je imela v sebi.

Mlajša od deklic, ki sta sedeli poleg mene, postane nemirna in gre k očetu.

 

19) J. Rossini: Duetto buffo di due gatti

VALENTINA GOLJA
KATJA POTISK
Mentorica: Valerija Šoster Farasin

Pesem izvajata dve pevki. Katja je nastopila že prej.

Izvedba pesmi nekako zahteva, da se obe izvajalki gibljeta po odru. Katja se kmalu začne gibati okoli žarka. Vedno kadar ga prečka doseže lepši in močnejši glas. Tudi na publiko gredo svetli oblački. Proti koncu je stala samo še na žarku in druge izvajalke niti za milimeter ne spusti zraven. Katja ne nosi nakita, druga ga ima malo.

Poželi sta močan in dolg aplavz. Na oder sta se vrnili dvakrat.

 

Če vse skupaj povzamem:

Vsi, ki so peli na žarku so odpeli svojo izbrano pesem zelo lepo. Niso imeli treme, oziroma je le ta takoj izginila. Njihovi glasovi so bili bolj polni, močni. Celoten prostor se je ob njihovem petju razsvetlil. Publika jih je ob koncu nagradila z veliko glasnejšim, daljšim in močnim aplavzom.

Ostali, ki so peli izven žarka 1,5 do 2 metra stran so imeli vidno tremo in več napak. Nekaterim je zmanjkalo glasu. S publiko ni bilo nobene povezave. To se je predvsem slišalo na koncu pri aplavzu, ki ni bil nič kaj navdušujoč.

Naslov avtorja je shranjen v uredništvu.

Kot zanimivost si lahko preberete še pismo 25.09.2005 Vrhunska pevka ter poročilo 12.05.2014 Evrovizija 2014.

na vrh